AANBOD
WAT
Wij bieden in eerste plaats begeleiding aan kinderen, jongeren, jongvolwassenen met het Downsyndroom. Minstens zo belangrijk vinden wij de begeleiding aan hun netwerk; hun ouders, andere gezins- en familieleden en de opvang en/of school. Want; (op)groeien doe je samen!
Dit doen we tijdens individuele, groep-, school,- of gezinsbegeleiding. óf natuurlijk een combinatie hiervan. Wij zijn eigenlijk een soort van Barbaramama’s en zullen er alles aan doen om aan te sluiten bij jullie hulpvraag. Natuurlijk kunnen ook wij niet alles, maar we doen wel ons uiterste best om zo passend mogelijk maatwerk te leveren.
En precies daarom vindt de begeleiding plaats daar waar deze nodig is. Dat kan thuis zijn, op het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal, school of op een andere locatie. Wij begeleiden maandag t/m vrijdag, overdag. Maar in overleg is sporadisch een ander moment ook best eens mogelijk.
Waar wij energie van krijgen:
- Maatwerk
- Samenwerken
- Doelgericht, positief en enthousiast aan de slag gaan
- Wanneer iedereen mee mag doen in onze maatschappij
En dat doen we in de regio’s:
Zeeland (helaas niet in Zeeuws-Vlaanderen)
Alle West Brabantse gemeenten
Gemeente Rotterdam
Gemeente Maassluis
Gemeente Nissewaard
Drechtsteden
Onze attitude en onze beroepshouding komt voort uit het gedachtegoed van:
- Positieve ontwikkelingspsychologie
- Mediërend leren: Reuven Feuerstein
- MISC (Mediational Intervention for Sensitizing Caregivers) van Pnina Klein
- Inclusie: Emiel van Doorn en Korczak
- Verbindend gezag en geweldloos verzet van Haim Omer
Ambulante individuele begeleiding en gezinsbegeleiding
Wat houdt het in?
Wanneer je Downsyndroom hebt, is het fijn om dingen die je moeilijk vindt of nog nie
t kunt samen te doen en te mogen leren. Onze begeleiders kunnen jou en de mensen om je heen hierbij helpen. De begeleiding die we bieden is een feestje! Wel een serieus feestje, met toffe activiteiten, spellen, manieren om te leren én doelen om aan te werken. Jij bepaalt samen met je begeleider waar je hulp bij nodig hebt en wat je leren wilt. We sluiten aan bij jouw belevingswereld en dagen je ook uit om in de zone van naaste ontwikkeling nieuwe dingen te leren, op een leuke manier. Samen en veilig, maken we mooie ontwikkelstappen.
Voor wie?
Kinderen en jongeren met Downsyndroom in de leeftijd van 0 t/m 30 jaar én hun netwerk.
Waar?
Daar waar de hulp nodig is. Dat kan in de thuissituatie zijn, maar bijvoorbeeld ook op de opvang of op school óf een combinatie van.
Volledige vergoeding voor:
- Gezinnen met een WLZ-PGB indicatie
- Gezinnen woonachtig in Zeeland en West-Brabant vanuit JeugdWet-ZIN.
Voor gezinnen uit de regio Drechtsteden, Rotterdam, Nissewaard en Maassluis zonder WLZ, kan het soms zo zijn dat de gemeenten slechts een deel vergoeden vanuit JeugdWet-PGB.
Voorbeelden van hulpvragen waar we bij begeleiden
Vaak middels Early intervention
Kleine Stapjes, Leespraat, Rekenlijn en/of Mediërend leren:
- Eigen emoties leren reguleren
- Om leren gaan met kaders en grenzen
- De overgang van de ene naar de andere activiteit soepeler doorkomen
- Zelfstandig het ochtend en/of avondritueel kunnen doorlopen
- Zindelijk worden
- Leren wachten op je beurt
- Om hulp vragen aan de juf of klasgenoten
- Opruimen
- Overzicht en regie houden op je dag/week schema. Weten wat er komen gaat.
- Impulsiviteit afremmen/ aandacht leren vasthouden
- Leren vragen of je mee mag spelen aan je klasgenootjes
- Je bril leren poetsen
- Leren fietsen
- Om leren gaan met sociale media / gsmgebruik.
- Jezelf door het verkeer leren begeven.
- Gebruik leren maken van het openbaar vervoer
- Etc
Groepsbegeleiding
‘Groeien doen we samen!’ Is ons prachtige motto (vinden we zelf J ).
Samendoen gebeurt natuurlijk al tijdens de individuele begeleiding door de nabijheid van de begeleider. Maar onderschat niet hoeveel er te leren is van leeftijdsgenoten en van andere ouders met een kindje met het downsyndroom. Daarom bieden wij het volgende groepsaanbod aan:
Expeditie WIJ
Een aantal keren per jaar gaan we er op uit met een toffe groep kinderen (jonger dan 12 jaar) of jongeren (12+ jaar). We gaan op Expeditie in onze maatschappij. Wij staan natuurlijk voor inclusie en dat betekent meedoen: Hup, gáán met die banaan, samen oefenen en leren om mee te doen. Daarnaast kan het voor de andere gezinsleden even de druk van de ketel halen waardoor het de thuissituatie ontlast.
Je werkt aan de doelen die je zelf vooraf met ons afspreekt, denk aan bijvoorbeeld:
-
- Het vergroten van je zelfvertrouwen
- Functioneren in een groep met de nodige drukte om je heen
- Leren vertrouwen op een ander
- Leren kennen van je grenzen en besluiten of je die wel of niet wilt verleggen
- Boodschappen leren doen
- Overleggen en discussiëren
- Netwerk opbouwen met leeftijdsgenoten met het Downsyndroom
- Etc etc
Groeihelden
Wat kunnen die schoolvakanties soms lang duren he? Vinden veel ouders vaak ook 😉
Bij voldoende animo plannen we daarom onze Groeihelden in, in de schoolvakanties op locatie. Meestal is dit een schoolgebouw of een buurthuis waar we samen genieten van een tof en leerzaam programma!
Koters & Co
Ouders komen samen met hun kind, waarbij de nadruk ligt op ervaringen uitwisselen met andere ouders, samen leren spelen en leren hoe de ontwikkeling van je kind te stimuleren, ouders vaardigheden maken in het zelf toepassen van bijvoorbeeld de early intervention methode Kleine Stapjes, Leespraat, Rekenlijn. Er is veel ruimte voor pedagogische en opvoedkundige vraagstukken.
Krachtpatsers
Bewegen en leren: die combi is geweldig! Krachtpatsers is een naschools aanbod in samenwerking met de lokale sportclub en fysiotherapeut. We hebben een groep voor basisschoolleerlingen en een groep voor leerlingen van het Voortgezet (Speciaal) Onderwijs. Na schooltijd komen zij hier samen voor een praatje, even de dag samen doornemen onder het genot van een gezonde snack en daarna gaan we lekker samen sporten! Er worden ook hier weer aan persoonlijke doelen gewerkt zoals:
-
- Overgewicht tegengaan. Mensen met Downsyndroom hebben vaker dan gemiddeld schildklierproblemen. Daarnaast zijn de meesten wat passiever van aard en minder snel te enthousiasmeren om uit zichzelf zich in te spannen.
- Door in een groep te sporten, wordt er gewerkt aan diverse sociale doelen zoals; samenwerken, overleggen, beurtgedrag.
- Emotionele ontwikkeling: Leren omgaan met competitie.
- Je hoofd leren leegmaken door het sporten / ontspanning.
- Cognitieve functies versterken doordat bewegen het leren assisteert.
- Vergroten eigenwaarde en zelfvertrouwen
- Kennis over gezonde en ongezonde voeding, zodat hier bewustere keuzes in gemaakt kunnen worden wanneer zij zelf voor hun maaltijden gaan zorgen
- Zelfstandigheid vergroten door zelfstandig de sportschool in te gaan, strippenkaart scannen, omkleden en de verantwoordelijke om op tijd te komen.
Coaching
Onderwijs /scholen / schoolbegeleiding
Inclusief onderwijs; het komt eraan! En wel in 2035. Dat duurt nog even toch?, hoor ik je denken. Maar in werkelijkheid vliegt de tijd en zal het zo 20235 zijn.
Veel scholen stoeien met de vraag hoe zij inclusief onderwijs vorm kunnen geven. Qua beleid op bestuursniveau, als inspiratie binnen hun team en/of concreet en op maat voor een leerling met Downsyndroom.
De methode Leespraat en Rekenlijn vinden gelukkig steeds vaker ook hun weg binnen het onderwijs, maar we merken dat leerkrachten en ib-ers nog wat kunnen stoeien met deze Downspecifieke methoden. Bij ons Huppeteam werken uitsluitend mensen die voor INCLUSIE staan en daar zelf aan bijdragen op andere scholen. Tevens hebben we een tweetal Leespraat consulenten in dienst. Kortom; we helpen jullie school graag bij het vormgeven van inclusief onderwijs.
Leespraatconsulenten
Binnen ons team hebben we 2 van de 11 Nederlandse Leespraat consulenten in huis! Als Leespraatconsulenten kunnen we niet alleen professioneel kinderen bij Leespraat begeleiden en de directe opvoeders van de kids adviseren en ondersteunen bij het toepassen van Leespraat, maar daarnaast zijn opgeleide consulenten ook bevoegd om:
-
- Andere ouders, begeleiders, leerkrachten te adviseren en te coachen
- Lezingen en presentaties te geven over Leespraat
Online aanbod:
WhatsHupp!
Ben je ouder, leerkracht, begeleider en heb je behoefte aan advies, een luisterend oor, iemand die meedenkt? Dat kan in ons WhatsHupp, consult. Een half uur heb je ons brein ter beschikking met onze kennis en ervaring, volledig en alleen voor jou. Waarom? Speciaal om jouw vraag van dat moment te bespreken. Dat kan een vraag zijn over bijvoorbeeld:
-
- Alledaagse opvoedvraagstukken: je kind wil niet naar bed of komt er 100 keer op een avond uit. Je kind stopt en ploft te midden van de supermarkt omdat hij zijn zinnen heeft gezet op wat lekkers. Je kind blijft maar gooien met die open beker en drinkt daarom nog uit een gesloten tuit of speenbeker. Je puber heeft zo zijn eigen idee bij het opruimen van zijn kamer. Het ochtendritueel verloopt gestresst, je kind wil zijn tanden niet (laten) poetsen en iedereen raakt door de tijdsdruk in de stress. Kortom, alles wat te maken heeft met: Poef, weg sfeer..
- Je bent al een poosje bezig met Leespraat, maar je kind weet niet hoe snel hij alle woordkaartjes over de tafel moet bonjouren omdat hij er geen zin (meer) in heeft.
- De grote Early intervention map is op de deurmat gevallen en je bent spontaan in paniek geraakt toen je de omvang van die map zag, niet wist waar te beginnen en de map daardoor nog onaangeraakt in de kast staat.
- Jullie twijfel als ouder over welk type onderwijs bij jullie past. Je bent vastgelopen in de zoektocht en ziet voor zowel speciaal onderwijs als regulier onderwijs voordelen.
- Je hebt een leerling met Downsyndroom in je klas en je hebt het gevoel dat je niet genoeg voor hem kunt betekenen of je hebt het gevoel dat andere leerlingen minder van jouw tijd krijgen. Je hebt een leerling met Downsyndroom in de klas en telkens als jullie na het buitenspelen naar binnen willen, kruipt deze leerling achter de bosjes weg en is niet mee naar binnen te krijgen.
Digitale gidsen met tips
De eerste digitale gids kwam uit in de zomer van 2024.
Huppetee! Wat een goede leespraat Zomeridee!
In deze zomerse gids vind je 7 zomerse spelideeën om op een leuke manier te blijven Leespraten in de zomervakantie.
Mét ideetjes voor in de tuin, op de camping, aan het strand en in het zwembad.