Downsyndroom

 

Een kindje met Downsyndroom wordt daar mee geboren en is net als een ander kindje, alleen heeft een kind met Downsyndroom nog iets extra's, iets heel klein dat in de cellen van het lichaam zit; een extra chromosoom.

Chromosomen zitten in alle cellen van ons lichaam en bevatten onze erfelijke eigenschappen. Normaal gesproken zitten in elke cel twee exemplaren van elk chromosoom. Mensen met Downsyndroom hebben van een type chromosoom, chromosoom 21, geen twee, maar drie stuks in elke cel. Een andere naam voor Downsyndroom is Trisomie21.  

Er wordt niet gesproken van een ziekte of een aandoening, maar van een genetische conditie, die verantwoordelijk is voor een ontwikkelingsvertraging (Stichting Artsen voor Kinderen, 2004). Downsyndroom wordt niet veroorzaakt door wat de ouders voor of tijdens de zwangerschap hebben gedaan. Het is toeval. Vrouwen die na hun 35ste zwanger worden hebben wel een verhoogde kans op een kindje met Downsyndroom. 

De meeste mensen met Downsyndroom zijn gezond. De medische problemen die er wel zijn kunnen meestal goed behandeld worden. Mensen met Downsyndroom worden gemiddeld ouder dan vroeger, nu tot rond de zestig jaar. 

Ongeveer 1 op de 700 kinderen in Nederland wordt geboren met Downsyndroom. De kans op een kind met Downsyndroom neem toe met de leeftijd van de moeder. 

 

De kinderen hebben een syndroom, maar ze zijn niet allemaal hetzelfde. Ieder kind is uniek. De kinderen met Downsyndroom lijken net als andere kinderen ook op hun eigen ouders, hebben een eigen identiteit en eigen interesses. 

Uiterlijke kenmerken

  • rond gezicht
  • wat schuinstaande amandelvormige ogen
  • relatief grote tong in verhouding tot de mond
  • neus en oren lijken kleiner
  • brede handen met kortere vingers
  • kleiner van stuk

 

De ontwikkeling bij kinderen met Downsyndroom verloopt trager, zowel verstandelijk als lichamelijk.
Het ene kind ontwikkelt zich sneller dan het andere kind, de onderlinge verschillen kunnen groot zijn. Aanleg van het kind, de stimulering en afstemming vanuit alle fronten (zowel thuis, als onderwijs als hulpverlening) en de schoolse situatie zijn hierin belangrijk.

De meeste gezinnen met een kind met Downsyndroom hebben een heel gewoon leven. Kinderen leren over en weer van elkaar. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 88% van de broers en zussen van iemand met Downsyndroom, zichzelf een leuker mens vindt doordat hij of zij zo is opgegroeid. 

 
 

ORGANISATIES

 

STICHTING DOWNSYNDROOM

 

Stichting Downsyndroom werd in 1988 opgericht door een aantal ouders van kinderen met Downsyndroom. De Stichting stelt zich ten doel al datgene te bevorderen wat kan bijdragen aan de ontwikkeling en ontplooiing van kinderen en volwassenen met Downsyndroom.

DOWNSYNDROOM VLAANDEREN

 

Ook in Vlaanderen zet een vrijwilligersvereniging van ouders zich in voor 'Downsyndroom Vlaanderen'.

 

DE UPSIDE VAN DOWN

 

Stichting de Upside van Down werkt aan de beeldvorming rondom Downsyndroom. Door de positieve kant van Downsyndroom centraal te stellen streeft de stichting naar meer begrip, acceptatie en bewustwording binnen de maatschappij.